Prins Rataplan

Prins Rataplan LogoPrins Rataplan is een Prins van acht jaar oud met lokken van goud. Ze noemen hem Rataplan, want hij is altijd wat van plan! Zijn avonturen staan beschreven in boekjes voor kinderen tussen de vier en acht jaar oud.
De teksten van rijmende opbouw zijn geschreven door Annelies van Rijckevorsel. De kleurrijke tekeningen zijn met de hand geïllustreerd door Laura Liebregt. Zij hebben elkaar op een bijzondere manier leren kennen. Beiden opgenomen op de afdeling psychiatrie van het CWZ in Nijmegen, ontmoeten ze elkaar in een voor hun moeilijke periode.
Prins Rataplan Annelies en Laura

De makers over deze ervaring:

Annelies:
“Schrijven is iets wat ik mijn hele leven al graag doe. De eerste streepjes zette ik als drie-jarige al op papier in een brief aan mijn oma. Later volgden dagboeken, korte verhalen en sprookjes.
Prins Rataplan is spontaan ontstaan op een avond in 2014 toen mijn oudste dochter en ik zelf een verhaaltje verzonnen. Het werd een verhaal over een Prins die alles kan. Zijn naam luidt: Prins Rataplan. Maar Prins Rataplan zou Prins Rataplan niet zijn, zonder mijn opname in het ziekenhuis in 2016, nadat ik die zomer bewusteloos was neergevallen op de camping en werd opgenomen op de PAAZ. Daar ontmoette ik Laura Liebregt. Met haar uitzonderlijke tekentalent heeft zij alle karakters uit de verhaallijn van Prins Rataplan een gezicht gegeven en ontstond tussen ons een unieke samenwerking. Dit eerste deel is het resultaat. Een bijzonder leuk boekje met een bijzonder verhaal. Letterlijk en figuurlijk. Leuk om te lezen, nóg leuker om naar te kijken.”

Laura:
“Eind 2016 was ook ik even de weg kwijt; ik heb een manisch-depressieve stoornis die escaleerde. Met depressieve angsten, ondergewicht en ijzertekort door verkeerd afgestelde medicatie en niet wetend wat ik met mijn toekomst moest of kon doen, kwam ik terecht op de afdeling psychiatrie. Ik kon niet veel en weinig onder woorden brengen. Wat ik wel kon was tekenen. En toen ik na een paar dagen wat spraakzamer was, babbelde ik met iemand die ook steeds in een boekje zat te kriebelen. En die vertelde me toch een leuk verhaal over een prins… En zo begon ik aan de eerste schets voor Annelies, die daarmee mijn creativiteit aanwakkerde.
Eerste editie Prins RataplanMijn vriend kwam met stiften en papier en steunde mij in elke schets en kriebel die ik doorstuurde, want ik had weer wat plezier. En zo werkte Annelies en ik avonden door aan ‘ons project’ (zie foto). Door al het plezier, de steun van mijn vriend en de juiste medicatie en therapie kwam ik er weer bovenop.
Annelies en ik besloten onze samenwerking voort te zetten, want ook een droom van twee mensen die elkaar hebben leren kennen op een psychiatrische afdeling is een droom om te verwezenlijken. Een jaar later, met gelukkig wat kilo’s erbij en weer een lach op m’n gezicht werk ik nog steeds met alle liefde aan dit project.”

‘Het boekje is voor ons een overwinning en daar willen we open over zijn. Omdat het laat zien dat er ook in je donkerste tijden nog iets kan beginnen waar je trots op kan zijn.’

Na de ziekenhuisopname hebben ze contact gehouden en zijn blijven werken aan Prins Rataplan. Een jaar later is de eerste uitgave gedrukt.

Er zijn ook andere leuke spulletjes van Prins Rataplan verkrijgbaar, zoals magneetjes en mooie ‘zetels’ die worden gemaakt in samenwerking met cliënten van I am Recycled.

Prins Rataplan Set

Leuke Prins Rataplan artikelen