Cradle to Cradle: Wat is het?

 

6 Maart 2013: Wat is Cradle to Cradle?

Van minder slecht naar goed.

Het streven om duurzaam te zijn is inmiddels alweer achterhaald. Want vaak is de vertaling van duurzaamheid hetzelfde als  minder slecht. Uiteindelijk heeft een verduurzaamd product, zij het verlangzaamd, een negatief effect op de leefomgeving. Duurzaam = minder slecht

De nieuwe uitdaging is om echt GOED bezig te zijn. Positief voor onze leefomgeving, de economie en onszelf. Cradle to Cradle = GOED.

Wanneer is een product Cradle to Cradle?

Het product bestaat uit natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn en geen giftige stoffen bevatten (de biologische kringloop), en/of materialen die continu en zonder kwaliteitsverlies te gebruiken zijn (de technische kringloop).

De energie die nodig is om het product te maken en de grondstoffen te recyclen, is op basis van blijvend voorradige energie zoals zonne- en windenergie.

Tot slot is het van belang dat het product eenvoudig demonteerbaar is. Op deze wijze kunnen de verschillende materialen op een economisch efficiënte wijze gescheiden worden. 

Als een product aan bovenstaande eisen voldoet, is er geen sprake meer van afval.  

Want afval = voedsel

Op deze wijze hoef je je niet schuldig te voelen als je consumeert. Het is namelijk geen minder slecht product maar een goed product. Je helpt hiermee de natuur, je stimuleert hiermee de economie en je verwent jezelf of een ander.

Ofwel, een ware revolutie, die inmiddels ook Nederland heeft bereikt.